Bedre styring kan gi mindre energikostnader
Christian Hope i Energy Control (f.v.), innkjøpsansvarlig Steinar Byberg Hansen og arbeidsleder Henrik Kirkeby Wara, begge i Enebakk kommune.
Torgeir Hågøy
Styringsteknologien kan blant annet føre til reduserte energikostnader i forbindelse med oppvarming og ventilasjon. Teknologien kan også danne grunnlag for behovsstyrt renhold, som kan bidra til å redusere kostnader og samtidig frigjøre ressurser.
– Med den nye teknologien har vi indikasjoner på at vi kan oppnå en energireduksjon på opp mot 30 prosent. Sensorene fanger også opp informasjon fra lufta fra ventilasjonssystemet, slik at vi kan kartlegge inneklimaet hele døgnet, forklarer arbeidsleder med ansvar for brann og energi i Enebakk kommune, Henrik Kirkeby Wara.
– Vi har mange bygg som ikke fungerer helt som de burde. Ambisjonen er at vi ved å ta i bruk trådløse sensorer ikke bare skal hente data og bli bedre kjent med byggene våre, men også at den nye teknologien skal hjelpe oss med å styre byggene våre bedre, sier Kirkeby Wara.
Tester i fire bygg
Kommunen har derfor signert en rammeavtale med Energy Control, et selskap som over tid har bygget opp spisskompetanse på eiendomsteknologi og energistyring av bygg. Rammeavtalen med Enebakk kommune innebærer i første omgang fire bygg, ett skolebygg, ett kontorbygg, en barnehage og en brannstasjon.
Kommunen er nå i en planleggingsfase for å avklare når prosjektet skal starte. I planleggingen vil det bli avklart hvilke konkrete bygg (foruten brannstasjonen) som skal ta i bruk teknologien i testfasen.
– Vi ønsker å bruke disse byggene for å høste erfaringer som vi på et senere tidspunkt kan bruke i andre av våre bygg, sier innkjøpsansvarlig i kommunen, Steinar Byberg Hansen.
Han forteller at kommunen er langt fremme på velferdsteknologi med blant annet utstrakt bruk av sensorer på sykehjem.
– Vi gjenkjenner mye av teknologien derfra og ser at det er denne veien det går. Med rammeavtalen med Energy Control fortsetter vi på det samme teknologisporet, sier Byberg Hansen.
Langt fremme i skoene
Enebakk kommunes teknologireise begynte ved at de deltok på en fagsamling i regi av Energy Control på Sundvolden for vel et år siden.
– Vi hadde hørt litt om selskapets nye tilnærming til energi- og inneklimautfordringene i bygg. Vi ønsket å høre mer, både fra selskapet selv, men også fra kunder og brukere av teknologien, sier Kirkeby Wara.
Christian Hope hos Energy Control forteller at mange, både private aktører og kommuner, fortsatt har problemer med å helt tro på ny teknologi.
– For mange høres trådløs teknologi og sensorstyrte anlegg fortsatt for godt ut til å være sant. De er vant til at byggteknologi både er kablet, krevende å finne ut av og at det koster dyrt. Mange kommuner holder derfor fortsatt igjen. Enebakk kommune er derfor lengre fremme i skoene enn de kanskje selv er klar over når de nå velger å teste dette ut i fire av sine bygg, sier Hope.
Enebakk kommune har tatt riktige steg
Hope mener at det viktigste suksesskriteriet for å lykkes med ny teknologi for energioptimalisering og styring av bygg, egentlig er å være nysgjerrig.
– Og så må man være åpen for at den nye teknologien faktisk kan fungere, sier Hope.
Han mener Enebakk kommune har tatt alle de fornuftige stegene i prosessen med å tilnærme seg ny teknologi. Han forteller at kommunen både har deltatt på fagsamlinger og snakket med eksisterende brukere av teknologien.
– De har fått uavhengige bekreftelser på at teknologien fungerer, sier Hope.
Han forklarer at en vanlig tretrinnsrakett for å ta i bruk ny teknologi handler om å 1) Bli kjent med bygget, 2) Ta kontroll over bygget og 3) Gjøre bygget behovsstyrt og selvkjørende.
– Vi følger alltid denne oppskriften når vi kommer inn i bygg hvor vi aldri før har vært. Vi plasserer ut sensorer for å hente data fra bygget. Basert på dette får vi kontroll på bygget og gjør eventuelle tiltak. Deretter lar vi teknologien ta over bygget og styre det automatisk, sier Hope.
I veldige mange av byggene får de umiddelbare resultater og i løpet av bare noen timer kan man ha dannet seg et klart bilde av hva som fungerer og ikke.
– Ofte finner vi en del feil som er svært enkle å løse, gjerne uten kostnad, sier Hope.
Sensorene har nå blitt så gode at de også kan brukes til å styre bygget.
– Det betyr at bygget over natten kan bli behovsstyrt. Er det lite folk et sted, justerer ventilasjonsanlegget seg automatisk ned, noe som gir reduserte energikostnader, sier Hope.
Et rimeligere alternativ
Teknologien er enkel å bruke og sammenlignet med tradisjonelle løsninger er den også kostnadseffektiv.
– Sammenlignet med mange tradisjonelle, kablete løsninger, snakker vi betydelige besparelser. Én av de store fordelene er også at man med litt enkel veiledning kan gjøre veldig mye av jobben selv, noe mange av våre kunder gjør. Det er noe av det som skiller ny teknologi fra mer tradisjonelle løsninger, nemlig at det er så enkelt å bruke at selv personer uten spesiell teknisk kompetanse skal få det til, sier Hope.