Ordfører Christopher Leiknes signerte avtalen på vegne av Enebakk kommune i kommunestyresalen forrige uke. For Nasjonalforeningen for folkehelsen signerte Kai Roger Vatne, daglig leder i foreningens fylkeskontor i Akershus.
Ordfører i Enebakk kommune, Christopher Leiknes (f.v.) signerte avtale med Kai Roger Vatne i Nasjonalforeningen for folkehelsen om å arbeide for et mer demensvennlig lokalsamfunn.
Aksel I. Edgar-Lund, Enebakk kommune
Avtalen er gratis, og inneholder kursmateriell og annen opplæring.
Mange kommuner er med
Arbeidet for å gjøre lokalsamfunnet mer demensvennlig er et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen og norske kommuner. Det tar sikte på å tilrettelegge lokalmiljøet, slik at også personer med demens lettere kan delta i vanlige hverdagsaktiviteter. Allerede er over 200 kommuner med, og nå er også Enebakk kommune blitt med i prosessen.
Inviterer næringsliv, Nav og andre aktører
– Fremover blir det prosjektgruppemøter og møter med referansegruppa, og vi sikter på å få inn representanter fra helselaget. Vi ønsker også å få inn noen fra Enebakk Næringsråd. Etter hvert skal vi arrangere allmøter, og vi inviterer Nav Enebakk. Så skal vi snakke med de ansatte på biblioteket, og på kaféer og treffsteder i Ytre Enebakk, på Flateby og andre steder i kommunen, sier Sissel Ruud-Hansen, kommunalsjef for helse og mestring i Enebakk kommune.
– I dag lever over 100 000 nordmenn med en demenssykdom og mange av disse bor fortsatt hjemme. Dette arbeidet retter seg ikke til innholdet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men til alle som kan bidra til en bedre hverdag for personer med demens, forklarer Ruud-Hansen.
Engasjement i administrasjonen
Ordfører Christopher Leiknes berømmer kommunens administrasjon for å ha tatt initiativ til avtalen og prosjektet.
– At administrasjonen tar eierskap til dette prosjektet bidrar til engasjement og gjennomføringsvilje. Dette er noe som kommer i tillegg til kommunale tjenester, og som er med på å gjøre Enebakk kommune til noe mer, et mer demensvennlig lokalsamfunn, og jeg er glad og stolt over å signere avtalen og å bidra til dette arbeidet, sier Leiknes.
Kunnskap om demens gjør det enklere for alle
Opplæringen går ut på å spre kunnskap blant ansatte i ulike yrkesgrupper om hva demens er, og hvordan gi god service til personer med demens. Det kan bidra til at det blir lettere for personer med demens å utføre vanlige hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport, gå til frisøren, handle på apoteket, ta taxi, være i fysisk aktivitet eller bruke kulturaktiviteter som bibliotek, kino og konserter.
Et mer demensvennlig samfunn handler om å møte personer med demens på en god måte. Ved at flere i samfunnet kan litt mer om demens, blir det lettere å leve med sykdommen og resultatet er et vennligere samfunn for alle.
Du kan lese mer om demensvennlig samfunn på nettsidene til Nasjonalforeningen for folkehelsen